Pistáciové oválky
Ingredience
Připravíme si:
- vykrajovačku ve tvaru oválku
- sáček s řezanou trubičkou
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 30 g nesolených pistácií - rozmixovaných na prášek
- 2 sáčky pistáciového pudinku
- 60 g másla
- 125 g 100% tuku - Omega, Iva
- 125 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 polévkovou lžíci polotučného mléka
- špetku soli
Na krém:
- 120 g vody
- 18 g suš.plnotučného mléka
- 60 g na prášek rozemletých pistácií
- 3 pistáciové Deli tyčinky - pouze vnitřek bez čokolády
- 120 g krupicového cukru
- 120 g másla
Na dohotovení:
- pistáciovou polevu ( čokoládu ) - koupíte v cukrářských potřebách
- různé drobnosti na ozdobení - např.stromečky vykrájené ze smartflexu ( potahovací hmota )
Nejprve připravíme těsto. V misce smícháme tuk s máslem, přidáme cukr, vejce, žloutek a vše utřeme. Přilijeme mléko a krátce zamícháme. V další misce smícháme mouku, sůl a pistáciový pudink. Tuto směs přidáme k ostatním surovinám a zpracujeme v hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet nejlépe do druhého dne.
Připravíme si krém. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme suš.mléko a cukr, vše metličkou zamícháme a dáme vařit. Jakmile směs přivedeme k varu, snížíme plamen, přidáme najemno mleté pistácie a za stálého míchání vaříme ještě cca 2 minuty. Pak přidáme nadrobno nakrájené Deli tyčinky a metličkou mícháme až do jejich úplného rozpuštění. Krém uložíme do lednice, kde do druhého dne zchladne.
Zapneme troubu na 200°C. Odleželé těsto vytáhneme z lednice a vyválíme na pomoučeném vále v plát. Z něj postupně vykrájíme oválky a narovnáme je na plechy vyložené pečícím papírem. Pečeme je v předehřáté troubě, dokud jejich okraje nezačnou lehce zlátnout, což trvá zhruba 8 minut. Protože každá trouba peče trochu jinak, čas je pouze orientační a cukroví je třeba hlídat. Cukroví vytáhneme z trouby a necháme zcela vychladnout.
Nyní doděláme krém. Do šlehací mísy přeneseme vychlazenou hmotu, přidáme máslo a vyšleháme. Pokud nám krém připadá málo sladký, můžeme přidat trochu moučkového cukru a opět krátce šlehat. Pokud jsme pistácie použité v krému skutečně umleli na prášek, můžeme nyní na plnění cukroví použít sáček s řezanou trubičkou. Máme-li ale v krému kousky pistácií, použijeme sáček s hladkou trubičkou. Krémem postupně slepíme vždy dva kousky cukroví k sobě a uložíme je do lednice, aby krém řádně ztuhl - postačí 2 hodiny.
Ve vodní lázni rozehřejeme polevu - čokoládu, kterou v případě potřeby naředíme 100% tukem. Ztuhlé cukroví polevou potáhneme a dále ozdobíme dle vlastní fantazie. Hotové cukroví necháme ztuhnout, naskládáme ho do krabice a necháme zhruba týden odležet.
Přeji dobrou chut'!