Pomerančové vějířky
Ingredience
Připravíme si:
- vykrajovačku ve tvaru vějířků
- pečící papír
- sáček s řezanou trubičkou
Na těsto:
- 150 g másla
- 220 moučkového cukru
- polévkovou lžíci strouhané pomerančové kůry
- 2 vejce
- 420 g hladké mouky
- špetku soli
Na krém:
- 250 ml vody
- 40 g sušeného plnotučného mléka
- 1 vanilkový pudink
- 150 g krupicového cukru
- 180 g pecičkové pomerančové polevy - čokolády
- 125 g změklého másla
Na dohotovení:
- pecičkovou pomerančovou polevu - čokoládu
- čokotransfer
Nejprve si připravíme samotné těsto. V míse utřeme máslo s cukrem a vejci. V misce smícháme mouku s pomerančovou kůrou a solí a tuto moučnou směs přidáme k ostatním surovinám. Vypracujeme hladké, lehce lepivé těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme odležet v lednici nejlépe do druhého dne.
Nyní si připravíme základ na krém. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme suš.mléko, zamícháme a z takto připraveného mléka odlijeme menší část do misky. Do hrnce, kde zůstala většina mléka, přidáme cukr, zamícháme a dáme vařit. Mléko odlité v misce smícháme s van.pudinkem a až se mléko v hrnci začne vařit, přidáme ho k němu. Uvaříme klasický pudink. Pak ho odstavíme z plotny, ihned přisypeme pomerančovou čokoládu a metličkou mícháme až do jejího úplného rozpuštění. Na takto připravený krém položíme kus pečícího papíru, aby se na jeho povrchu nevytvořil škraloup, který bychom museli později odstraňovat a necháme vychladnout - nejlépe do druhého dne a při pokojové teplotě.
Následující den zapneme troubu na 200°C. Vytáhneme těsto z lednice a na pomoučeném vále z něj vyválíme plát, ze kterého vykrájíme vějířky ( nebo jiné tvary ). Vějířky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme je ve vyhřáté troubě tak dlouho, dokud jejich okraje nezačnou lehce zlátnout. Pečení trvá cca 8 minut, ale protože každá trouba peče jinak, musíme cukroví hlídat. Upečené vějířky vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Po upečení jsou trochu tvrdší, ale po naplnění krémem změknou.
Nyní doděláme krém, který jsme si předchozí den připravili. Pomerančový pudink přeneseme do šlehací mísy a krátce šleháme. Přidáme máslo a vyšleháme v hladký krém. Pokud se nám zdá málo sladký, můžeme přidat trochu moučkového cukru a opět krátce šlehat.
Hotovým krémem naplníme sáček s trubičkou a cukroví jím spojíme. To pak necháme v lednici krátce zatuhnout - stačí cca 2 hodinky.
Zatím ve vodní lázni rozpustíme pomerančovou polevu, kterou můžeme naředit 100% tukem v případě, že nám připadá hustá. Polevou vějířky potáhneme a dále ozdobíme dle vlastní fantazie. Když poleva ztuhne, cukroví narovnáme do krabice a necháme alespoň týden odležet. Po týdnu je cukroví krásně měkké a vláčné.
Přeji dobrou chut'!