Světlý korpus
Ingredience
Připravíme si:
- formu o průměru 24 cm
- olej ve spreji
Suroviny:
- 6 vajec
- 12 polévkových lžic krupicového cukru
- 12 polévkových lžic polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka citrónové kůry
Zapneme troubu na 180°C. Pak olejem ve spreji vystříkáme dortou formu. Dáme šlehat vejce s cukrem ( až do husté pěny ) a v misce si smícháme všechny sypké suroviny. Ty potom přisypeme do vyšlehané pěny a krátce zamíchame.
Takto vzniklou hmotu nalijeme do připravené formy. Stěrkou nebo kartou ji rovnoměrně rozetřeme od středu ke krajům ( korpus se lépe upeče ). Formu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 40 minut. Zda je korpus upečený, zjistíme za pomoci špejle, kterou zapíchneme do jeho středu. Pokud je po vytažení špejle suchá, je vše v pořádku a korpus vyklopíme z formy. Necháme ho vychladnout a máme hotovo.
Přeji dobrou chuť !
Tip: Tento korpus můžeme připravit i v ořechové či kakaové variantě, jen je třeba pamatovat na to, že za přidané ořechy či kakao musíme odebrat stejné množství mouky.
Příklad: Chceme udělat ořechový korpus. K sypkým surovinám přimícháme 2 polévkové lžíce mletých ořechů (vlašské, lískové) a použijeme tedy o 2 polévkové lžíce polohrubé mouky méně. K tomuto korpusu se hodí takřka všechny druhy máslových či šlehačkových krémů, které můžete téměř libovolně kombinovat s nejrůznějším ovocem.