Ořechové plněné dia
Ingredience
Připravíme si:
- vykrajovačky různých tvarů
- sáček s hladkou trubičkou
Na těsto:
- 270 g hladké mouky
- 30 g mletých ořechů ( vlašské )
- 200 g másla - přes noc venku z lednice
- menší vejce
- 62 g Sorbitu ( fruktoza )
- 6 g tekutého sladidla
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
Na krém ( patří k trvanlivým ):
- 220 ml polotučného mléka
- 10 g ořechů
- 5 kapek tekutého sladidla - dle chuti i více
- 52 g mletých drobečků - dole v poznámce uvedeny detaily
- špetku zrnkové kávy
- 1/2 kávové lžičky kakaa
- 60g 100% tuku - přes noc venku z lednice
Na dohotovení:
- tmavá dia čokoláda
- 100% tuk
Začneme přípravou těsta. V míse utřeme vejce se sladidly a máslem. V další misce smícháme mouku s ořechy a práškem do pečiva. Tuto sypkou směs přidáme k ostatním surovinám a zpracujeme v těsto, které necháme odležet do druhého dne.
Zároveň s těstem připravíme i náplň, protože i ta musí vychladnout a to nejlépe do druhého dne. Do hrnce dáme vařit mléko se sladidlem. Až přivedeme mléko k varu, přidáme ořechy a dalších cca 5 minut vaříme a to za stálého míchání. Pak hrnec odstavíme z plamene, nasypeme drobečky a zamícháme. Takto připravenou náplň necháme do druhého dne odležet při pokojové teplotě.
Následující den zapneme troubu na 180°C. Vytáhneme z lednice těsto, které vyválíme na pomoučeném vále a vykrájíme z něj různé tvary. Ty vyrovnáme na již připravené plechy vyložené pečícím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme do růžova. Po vyjmutí z trouby necháme řádně vychladnout.
Zatím doděláme náplň. Do šlehací mísy dáme částečně rozpuštěný 100% tuk a vyšleháme. Vyšlehaný tuk přeneseme k náplni a opět šleháme. Hotovou náplň vložíme do sáčku s trubičkou a lepíme jí vždy 2 kousky cukroví k sobě. Pak necháme náplň zatuhnout.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Pokud je příliš hustá, zředíme ji 100% tukem. Cukroví v ní máčíme do poloviny a necháme řádně ztuhnout. Hotové cukroví narovnáme do krabice a necháme cca 14 odležet.
Přeji dobrou chut'!
POZNÁMKA:
Nejprve vysvětlím, proč si drobečky připravuji sama a nepoužívám kupované dia piškoty. Při použití kupovaných piškotů nikdy nedocílíte té správné chuti náplně. Je to poněkud pracnější, ale vyplatí se to. Domácí drobečky si mohu připravit i měsíc dopředu a v uzavřené nádobě je pak skladovat v suchu a temnu.
Nyní k samotné výrobě drobečků: V DIA receptech naleznete recept na světlý korpus, který si připravíte jen s tím rozdílem, že připravenou vyšlehanou hmotu rozdělíte na dvě části. Do jedné poloviny přidáte polévkovou lžíci kakaa a metličkou zamícháte. Dále pokračujete opět dle receptu a upečené drobečky nakrájíte na drobno a umelete. Pokud vám nějaké drobečky zbydou, můžete je přidat k zahuštění řídké marmelády, kterou plníte jiné cukroví nebo je použít do ořechových košíčků.