logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Ořechové plněné dia

28. srpen 2016
418 x
Average rating
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Velikonoční Vánoční Dia Cukroví

Ingredience

Připravíme si:

  • vykrajovačky různých tvarů
  • sáček s hladkou trubičkou

Na těsto:

  • 270 g hladké mouky
  • 30 g mletých ořechů ( vlašské )
  • 200 g másla - přes noc venku z lednice
  • menší vejce
  • 62 g Sorbitu ( fruktoza )
  • 6 g tekutého sladidla
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva

Na krém ( patří k trvanlivým ):

  • 220 ml polotučného mléka
  • 10 g ořechů
  • 5 kapek tekutého sladidla - dle chuti i více
  • 52 g mletých drobečků - dole v poznámce uvedeny detaily
  • špetku zrnkové kávy
  • 1/2 kávové lžičky kakaa
  • 60g 100% tuku - přes noc venku z lednice

Na dohotovení:

  • tmavá dia čokoláda
  • 100% tuk

Začneme přípravou těsta. V míse utřeme vejce se sladidly a máslem. V další misce smícháme mouku s ořechy a práškem do pečiva. Tuto sypkou směs přidáme k ostatním surovinám a zpracujeme v těsto, které necháme odležet do druhého dne.

Zároveň s těstem připravíme i náplň, protože i ta musí vychladnout a to nejlépe do druhého dne. Do hrnce dáme vařit mléko se sladidlem. Až přivedeme mléko k varu, přidáme ořechy a dalších cca 5 minut vaříme a to za stálého míchání. Pak hrnec odstavíme z plamene, nasypeme drobečky a zamícháme. Takto připravenou náplň necháme do druhého dne odležet při pokojové teplotě.

Následující den zapneme troubu na 180°C. Vytáhneme z lednice těsto, které vyválíme na pomoučeném vále a vykrájíme z něj různé tvary. Ty vyrovnáme na již připravené plechy vyložené pečícím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme do růžova. Po vyjmutí z trouby necháme řádně vychladnout.

Zatím doděláme náplň. Do šlehací mísy dáme částečně rozpuštěný 100% tuk a vyšleháme. Vyšlehaný tuk přeneseme k náplni a opět šleháme. Hotovou náplň vložíme do sáčku s trubičkou a lepíme jí vždy 2 kousky cukroví k sobě. Pak necháme náplň zatuhnout.

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Pokud je příliš hustá, zředíme ji 100% tukem. Cukroví v ní máčíme do poloviny a necháme řádně ztuhnout. Hotové cukroví narovnáme do krabice a necháme cca 14 odležet.

 

Přeji dobrou chut'!

POZNÁMKA:

Nejprve vysvětlím, proč si drobečky připravuji sama a nepoužívám kupované dia piškoty. Při použití kupovaných piškotů nikdy nedocílíte té správné chuti náplně. Je to poněkud pracnější, ale vyplatí se to. Domácí drobečky si mohu připravit i měsíc dopředu a v uzavřené nádobě je pak skladovat v suchu a temnu.

Nyní k samotné výrobě drobečků: V DIA receptech naleznete recept na světlý korpus, který si připravíte jen s tím rozdílem, že připravenou vyšlehanou hmotu rozdělíte na dvě části. Do jedné poloviny přidáte polévkovou lžíci kakaa a metličkou zamícháte. Dále pokračujete opět dle receptu a upečené drobečky nakrájíte na drobno a umelete. Pokud vám nějaké drobečky zbydou, můžete je přidat k zahuštění řídké marmelády, kterou plníte jiné cukroví nebo je použít do ořechových košíčků.

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sněhové rohlíčky
Sněhové rohlíčky
Kokosové ořechy
Kokosové ořechy
Jahodové těsto
Jahodové těsto
Světlý korpus se sezamem dia
Světlý korpus se sezamem dia
Kokosové
Kokosové

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty