Perníčky
Ingredience
Připravíme si:
- formičky různých tvarů
- sáček s hladkou trubičkou
Na těsto:
- 1 kg žitné chlebové mouky
- 500 g moučkového cukru
- polévkovou lžíci perníkového koření
- lžičku mleté skořice
- 70 g másla
- 6 vajec
- 250 g rozpuštěného medu
- 1 polévkovou lžíci jedlé sody
- bílek na potření
Na náplň:
- 2 balení švestkových povidel
- rovnou kávovou lžičku mleté skořice
- 350 g tmavé čokolády
Na dohotovení:
- bílou a tmavou čokoládu
V míse smícháme máslo s vejci, medem a kořením. V mléce rozpustíme jedlou sodu a přidáme do mísy. Pak přisypeme mouku a vše zpracujeme v těsto. Těsto vám může připadat poněkud řidší, ale je to tak správně. Uložíme ho do mikrotenového sáčku a necháme v lednici odležet do druhého dne.
Zapneme troubu na 180°C. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta plát a vykrájíme z něj různé tvary, které narovnáme na připravené plechy vyložené pečícím papírem.
Z tohoto těsta lze připravit 2 druhy perníčků. Můžeme vykrájet silnější tvary ( cca 4 mm ), které po upečení jen ozdobíme bílkovou polevou, anebo ( čemuž dávám přednost ) připravíme trochu slabší tvary, kteréj po upečení slepíme povidly a pak ozdobíme čokoládou. Než vložíme těsto do trouby, potřeme ho bílkem a po upečení necháme řádně vychladnout.
Do mísy dáme povidla s kořením a metličkou rozmícháme. Zatím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, kterou po rozpuštění nalijeme do připravených povidel a ihned řádně rozmícháme. Je důležité pracovat rychle, aby čokoláda předčasně neztuhla. V krému by pak zůstaly čokoládové kousky a perníčky by se jím hůře plnily. Připraveným povidlovo-čokoládovým krémem slepíme vždy 2 kusy perníčku k sobě a necháme zatuhnout. Rozehřejeme čokoládu a dle vlastní fantazie perníčky ozdobíme.
Přeji dobrou chut'!