Kávové cupcakes
Ingredience
Připravíme si:
- papírové košíčky vel. 5 cm
- suroviny stačí cca na 8 kousků
Na korpus:
- 2 vejce
- 55 g krupicového cukru
- 20 g slunečnicového oleje
- 20 g smetany na vaření (12 % tuku)
- 20 g Vitakávy
- 80 g polohrubé mouky
- 1/2 čajové lžičky kypřícího prášku
- špetka soli
- špetka citrónové kůry
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání ( 33% tuku )
- 100 g ztužovače šlehačky s příchutí cappuccino - seženete v cukrářských potřebách
Na dohotovení:
- čokoládová kávová zrnka
Zapneme troubu na 180°C. Do šlehací mísy dáme vejce s cukrem a vyšleháme v hustou pěnu. Hmota během šlehání zvětší svůj objem a zesvětlá. Zatím si v misce smícháme mouku se solí, citrónovou kůrou, vitakávou a kypřícím práškem. Jakmile máme vyšlehanou vaječnou směs, snížíme chod stroje a nalijeme olej a smetanu. Na závěr nasypeme moučnou směs a krátce zamícháme.
Hotovou hmotou naplníme papírové košíčky a to zhruba do 3/4. Dáme je do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 15 minut. Každá trouba peče jinak - hlídáme!! Upečené korpusy vytáhneme z trouby a necháme zcela vychladnout.
Do šlehací mísy nalijeme smetanu, přidáme mascarpone a ušleháme v tuhý krém - cukr není zapotřebí, protože ztužovač je dostatečně sladký. Připravíme si ztužovač dle návodu a postupně přidáváme do vyšlehané šlehačky a vždy metličkou zamícháme. Hotový krém přendáme do sáčku s řezanou trubičkou a naneseme na vychladlé korpusy. Ozdobíme kávovými zrnky a buď necháme vychladit v lednici anebo můžeme rovnou podávat.
Přeji dobrou chut'!