Tetčiny čokoládové řezy
Ingredience
Připravíme si:
- silikonový olej ve spreji
- plech s vyšším okrajem - 30 x 40 cm
- vroubkovanou kartu nebo vidličku
Na korpus:
- 3 vejce
- 3 polévkové lžíce krupicového cukru
- 5 polévkových lžic polohrubé mouky
- 200 g čokolády ( nejlépe pecičkové )
- 75 g másla
- 3 plévkové lžíce kakaa
- malou kávovou lžičku prášku do pečiva
- 75 ml kefíru
Na světlý krém:
- 200 g riccoty
- 200 ml polotučného ( může být i plnotučný ) tvarohu v kelímku
- 200 ml rostlinné šlehačky
- 3 polévkové lžíce moučkového cukru
Na tmavý krém:
- 60 g bílků
- 115 g krupicového cukru
- 205 g změklého másla
- 50 g čokolády
- špetku soli
Formu vystříkáme olejem ve spreji. Troubu zapneme na 180°C. Do šlehací mísy dáme vejce s cukrem a vyšleháme v hustou pěnu. V mikrovlnné troubě rozehřejeme čokoládu s máslem, rozmícháme metličkou a vmícháme kefír. Ve druhé misce smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao.
Do vyšlehané směsi přidáme čokoládu, směs krátce zamícháme a přidáme zbytek surovin. Opět krátce zamícháme a přeneseme na připravený plech, kde hotovou směs rovnoměrně rozetřeme až k okrajům. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 45 minut. Každá trouba peče jinak, takže těsto hlídáme !! Zda je korpus upečený, poznáme zapíchnutím špejle do jeho středu. Po vytažení musí být špejle suchá.
Upečený korpus vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Korpus je křehký a je proto třeba s ním manipulovat opatrně!
Nyní připravíme oba krémy a začneme tmavým, jelikož jeho příprava trvá o něco déle.Trochou octa vypláchneme misku i šlehací mísu a také jím opláchneme metličku. Je to důležité proto, aby se bílky dobře vyšlehaly. Bílky nalijeme do misky, přisypeme k nim cukr a misku postavíme na hrnec s vodou - krém se z větší části připravuje nad vodní párou. Plotnu zapneme na střední výkon a dbáme na to, aby se miska nedotýkala vodní hladiny v hrnci, jinak bychom vyrobili pouze vařené bílky s cukrem.
Bílkovou směs občas zamícháme. Trvá to poměrně dlouho - je třeba docílit teploty 68°C. Pokud není k dispozici teploměr, vezmeme trochu směsi mezi palec a ukazováček a jestliže je teplá, lepkavá a bez krystalků cukru, můžeme ji už přelít do šlehací mísy. Šleháme při středním výkonu stroje, dokud nevznikne tuhý a lesklý sníh. Trvá to přibližně 10 - 12 minut. Sníh během šlehání poněkud zchladne.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Snížíme chod šlehacího stroje a postupně, po malých kouscích začneme přidávat změklé máslo. Vznikající krém začne pomalu měnit svou konzistenci a po zhruba dvou minutách od přidání posledního kousku másla bude již krásně hladký. Nyní do krému vmícháme rozpuštěnou čokoládu a ještě krátce vyšleháme. Čokoládu je nutné do krému zapracovat rychle, aby se nevytvořily hrudky.
Světlý krém připravíme snadno. Do šlehače dáme rostlinnou šlehačku s cukrem a vyšleháme ji do tuha. Pak přidáme ostatní suroviny a opět krátce šleháme až vznikne krém.
Na vychladlý korpus naneseme nejprve vrstvu světlého krému, na něj pak vrstvu toho tmavého, vše rovnoměrně rozetřeme a na povrchu ozdobíme za pomoci vroubkované karty, případně vidličky. Hotové řezy vložíme do lednice, aby krém řádně zatuhl. Vyndáme je cca 20 minut před tím, než se je rozhodneme nakrájet a podávat. Řezy krájíme nejlépe vroubkovaným nožem namočeným do horké vody - jde to snáze a vrchní vrstva krému zbytečně nepopraská.
Přeji dobrou chuť !