Nugátový cheesecake
Ingredience
Připravíme si:
- forma o průměru 16 cm - osvědčila se mi skleněná
- pečící papír
- olej ve spreji
- alobal
- vroubkovaná karta (seženeme v domácích potřebách ) - nebo vidlička
Na koláč:
- 50g BE-BE sušenky - klasické čtvercové sušenky (červený obal)
- 25 g másla
- 250 g sýr Philadelphia
- 80 g moučkového cukru
- 60 g zakysané smetany
- 50 ml polotučného mléka
- vejce
- 8 g hladké mouky
- 90 g světlého nugátu
Na dohotovení:
- 30 g světlého nugátu
Olejem ve spreji vystříkáme formu a z pečícího papíru vystřihneme kolo velikosti použité formy. Kolo vložíme do formy a rovněž ho trochu postříkáme olejem. Rozdrobíme BE-BE sušenky. Nejlepší je vložít sušenky do mikrotenového sáčku, který uzavřeme a válečkem je rozdrtíme na jemný prášek.
V mikrovlné troubě rozpustíme máslo, přidáme k rozdrceným BE-BE sušenkám a šlehačem krátce šleháme, dokud nevznikne drobivá směs. Tu pak přeneseme do připravené formy a skleničkou rovnoměrně udusáme - hodně přitlačíme. Z alobalu utrhneme dva pruhy, které položíme na sebe křížem. Do jeho středu položíme formu a alobal okolo ní omotáme tak, aby přesahoval o cca 5 cm její okraj. Činíme tak proto, aby se nám během pečení nedostala do koláče voda.
Zapneme troubu na 175 °C a dáme vařit plnou konvici vody. Připravíme si sýrový krém, který po celou dobu jeho přípravy budeme šlehat na nejnižší výkon, abychom do něj zbytečně nevháněli vzduchové bublinky. Cheesecake by nám potom během pečení popraskal. Do šlehací mísy dáme sýr, cukr, rozpuštěný nugát a krátce šleháme dokud se směs nespojí. Pak přidáme mléko, krátce promícháme a přilijeme zakysanou smetanu - opět krátce šleháme. Přidáme vejce a šleháme dokud se krém nespojí v jedno. Na závěr přisypeme mouku, zamícháme a přendáme do připravené formy.
Takto připravený moučník vložíme do většího plechu s vyšším okrajem. Na plech nalijeme vařící vodu cca 1-2 cm vysoko a dáme péct. Pečeme 40 minut. Během této doby neotvíráme troubu. Po upečení necháme cheesecake ještě 50 minut v troubě a stále ji neotvíráme - moučník by mohl popraskat.
Po vyjmutí koláče z trouby jej necháme zchladnout a pak ho uložíme do lednice - nejlépe do druhého dne. Následující den vyndáme cheesecake z formy, rozpustíme zbývající nugát, který rozetřeme nožem po povrchu koláče a vroubkovanou kartou na něm vytvoříme vlnky. Pokud nemáme kartu , stačí použít vidličku. Moučník můžeme takřka ihned krájet a servírovat.
Přeji dobrou chut'!