Buflery
Ingredience
Připravíme si:
- sáček s hladkou trubičkou (seženeme v cukrářských nebo domácích potřebách)
- pečící papír ve velikosti plechu
- plech na pečení
- ocet
Suroviny:
- 50 g krupicového cukru
- 90 g hladké mouky
- 5 vajec - zvlášt' bílky a žloutky
- rovnou kávovou lžičku bramborového škrobu
- kávovou lžičku vody
- sůl
Do šlehací mísy nalijeme trochu octa a to i po jejích stranách. Nezapomeneme na šlehací metlu, kterou rovněž namočíme do octa. (je to tzv.vyoctování a provádí se proto, aby se bílky lépe vyšlehaly). Pak ocet z mísy vylijeme a zapneme troubu na 180°C. Do šlehací mísy nalijeme bílky s cukrem, špetkou soli a vyšleháme v tuhý sníh. Do další misky nalijeme žloutky s vodou a vyšleháme ručním šlehačem v pěnu. Jakmile máme bílky i žloutky ušlehané, do žloutkové pěny zamícháme cca 1/3 mouky a ihned přidáme k bílkovému sněhu - krátce zamícháme. Mouku musíme přidávat opravdu až ve chvíli, kdy máme bílky ušlehané, jinak nám ze žloutkové pěny vznikne gumová kaše a budeme mít potíže spojit ji se sněhem z bílků.
Nakonec přidáme zbytek mouky se škrobem a opět zlehka zamícháme. Zbytečně dlouho s hmotou nemanipulujeme, aby nezřídla a neklesla. Naplníme hmotou cukrářský sáček s trubičkou a vytváříme na pečícím papíře kopečky, které ihned vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme je do zlatova. Doba pečení záleží na velikosti kopečků ( asi 15 - 30 minut ) Necháme vychladnout.
Přeji dobrou chuť!
Tip:
Buflery se používají především při výrobě indiánků, bombiček, pražských i modelovaných koulí atd.