Vanilkový korpus
Ingredience
Připravíme si:
- formu o průměru 24 cm
- olej ve spreji
Suroviny:
- 7 vajec
- 14 polévkových lžic krupicového cukru
- 20 polévkových lžic polohrubé mouka
- 1/2 prášku do pečiva
- špetku sušené citrónové kůry
- 1/2 kostky másla
- 150 ml polotučného mléka
- vanilkový lusk
Dortovou formu vystříkáme olejem ve spreji a zapneme troubu na 180°C Do šlehací mísy dáme vejce s cukrem a šleháme v hustou pěnu. V mikrovlnce rozpustíme máslo, přidáme mléko, dřeň z vanilkového lusku ( obsah vanilkového lusku získáme tak, že ho po celé délce nožem nařízneme a špičkou nože setřeme veškerá semínka ) a metličkou rozmícháme.
Pak v misce smícháme mouku s práškem do pečiva a citrónovou kůrou. Když je vaječná směs vyšlehaná, snížíme chod stroje a přilejeme tekutou směs - vše krátce šleháme, dokud se směs nespojí v jedno. Na závěr přidáme sypkou směs, zamícháme a rovnou těstem naplníme formu.
V předehřáté troubě těsto pečeme cca 45 minut. Doba je jenom orientační, protože každá trouba peče trochu jinak. Těsto je tedy potřeba hlídat!! Zda je korpus upečený, poznáme nejlépe zapíchnutím špejle do jeho středu. Špejle musí být po vytažení suchá. Upečený korpus necháme vychladnout a dále ho zpracujeme.
Přeji dobrou chuť !
Tip: K tomuto korpusu se výborně hodí krém z ricotty a tvarohu.
Jelikož jsme do těsta použili pouze obsah vanilkového lusku, můžeme si nyní z nepoužitého lusku připravit vanilkový cukr, protože by byla škoda ho vyhodit. Do větší šroubovací sklenice o oběmu cca 700 ml nasypeme zhruba do poloviny moučkový cukr a do jeho středu vložíme co nejhlouběji vanilkový lusk. Sklenici uzavřeme a dáme minimálně na měsíc do sucha a temna. Vytvoříme tak krásně voňavý domácí vanilkový cukr, který můžeme použít například do cukroví.