Kakaový korpus
Ingredience
Připravíme si:
- dortovou formu o průměru 24 cm
- olej ve spreji
Suroviny:
- 6 vajec
- 12 polévkových lžic krupicového cukru
- 6 polévkých lžic polotučného mléka
- 10 polévkových lžic polohrubé mouky
- 2 polévkové lžíce kakaa (použila jsem kakao holandského typu)
- kávová lžička kypřícího prášku
- špetka soli
Dortovou formu vystříkáme olejem ve spreji a zapneme troubu na 180°C. Do šlehací mísy dáme vejce s cukrem a šleháme až v hustou pěnu. Vaječná hmota během šlehání zesvětlá a zvětší svůj objem.
Zatím si v misce smícháme mouku, kakao, sůl a kypřící prášek. Jakmile máme vyšlehanou vaječnou hmotu, snížíme chod stroje, přidáme mléko a krátce zamícháme. Na závěr přidáme moučnou směs a znovu zamícháme.
Hotovou hmotu nalijeme do dortové formy a dáme péct do vyhřáté trouby. Upečený korpus vytáhneme z trouby a necháme vychladnout - nejlépe do druhého dne. S vychlazeným korpusem se mnohem lépe manipuluje. Zda je dobře upečený, poznáme opět zapíchnutím špejle do jeho středu - musí zůstat po vytažení suchá.
Přeji dobrou chuť !
Tip:
Tento korpus má široké využití. Plnit jej lze například máslovými krémy nebo pařížskou šlehačkou. Často se z něj připravují oblíbené dorty jako je Harlekýn, Kuba či Pařížský dort.