Lehká vánočka
Dovedete si představit sváteční tabuli bez vánočky? Tato se navíc připravuje celkem snadno a chutná báječně.
Ingredience
Připravíme si:
- plech na pečení
- špejle
Suroviny:
- kostku droždí (42 g )
- 200 ml vlažného polotučného mléka
- 120 g moučkového cukru
- 600 g hladké mouky - prosáté
- 4 žloutky
- 150 g másla
- vanilkový cukr
- špetku strouhaného muškátového oříšku
- kůru z citrónu - chemicky neošetřeného
- 50 g nasekaných oříšků ( směs mandlí a vlašských jader )
- 50 g rozinek naložených v rumu - lze i bez rumu
- 50 g mandlových lupínků - na posyp
Nejprve připravíme kvásek. Do misky dáme polévkovou lžíci cukru, cca třetinu vlažného mléka, rozdrobené droždí a necháme na teplém místě, aby vzešel kvásek. Do větší mísy připravíme všechny další suroviny kromě rozinek a mandlí, přilijeme zbytek mléka, přidáme vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo - nesmí být horké. Vypracujeme těsto, do kterého zapracujeme rozinky a nasekané mandle. Hotové těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Těsto během kynutí nejméně 2 x znovu propracujeme.
Po vykynutí ho rozdělíme na tolik stejných dílů - copů, z kolika chceme vánočku plést ( tuto vánočku pletu ze 4, 3 a dvou copů ). Z jednotlivých dílů tedy vyválíme válečky, z nichž vánočku upleteme. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a necháme ještě cca 15 minut kynout.
Zapneme troubu na 180 °C. Aby se během pečení vánočka "nerozjela", spojíme k sobě jednotlivé copy pomocí špejlí, které po upečení opatrně vytáhneme. Vánočku pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut, pak snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme dalších cca 20 minut. Po upečení vánočku bohatě pocukrujeme.
Přeji dobrou chut!