Nugátové piškotky
Ingredience
Připravíme si:
- vykrajovačku ve tvaru cukrářského piškotu
- cukrářský sáček s hladkou trubičkou
Na těsto:
- 100 g másla
- 100 g 100 % tuku
- 120 g moučkového cukru
- vejce
- žloutek
- 300 g světlého nugátu
- 380 g hladké mouky
Na krém:
- 200 ml polotučného mléka
- 2 polévkové lžíce krupicového cukru
- 2 polévkové lžíce polohrubé mouky
- 200 g světlého nugátu
- 100 g másla
Na dohotovení:
- světlou a tmavou čokoládovou polevu
Začneme přípravou těsta. Ve vodní lázni rozehřejeme nugát. Do šlehací mísy dáme máslo, tuk, cukr a krátce šleháme, aby se všechny suroviny dobře spojily. Pak přidáme žloutek, vejce a vše utřeme metličkou. Rozehřátý nugát řádně rozmícháme, aby se zcela rozpustil, přilijeme ho do vaječné směsi a opět krátce šleháme. Následně přidáme prosátou mouku a vypracujeme těsto.
Těsto nenecháme odležet ! Kdybychom to udělali, příliš by ztuhlo a drobilo by se.
Zapneme troubu na 180°C. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta plát a vykrájíme z něj piškotky, které narovnáme na plech vyložený pečícím papírem. Mezi piškotky ponecháme vždy trochu místa, protože během pečení zvětší svůj objem. Pečeme je ve vyhřáté troubě, dokud jejich okraje lehce nezrůžoví.
Cukroví je po upečení křehké a proto ho necháme na plechu vychladnout. Zatím si připravíme krém. Ve vodní lázni rozehřejeme nugát. Do hrnce dáme mléko, cukr, mouku a metličkou vše rozmícháme, aby v krému nebyly hrudky. Za stálého míchání uvaříme směs, kterou necháme vychladnout. Do šlehací mísy dáme vychladlou směs, rozehřátý nugát, máslo a vyšleháme v krém. Krémem naplníme sáček s trubičkou a plníme jím cukroví. Slepené cukroví necháme v lednici cca 1-2 hodiny ztuhnout.
Zatím ve vodní lázni rozehřejeme čokoládové polevy, které pokud jsou příliš husté, zředíme dle potřeby 100% tukem. Piškotky nejprve potáhneme tmavou čokoládovou polevou a pak dozdobíme tou světlou. Vše necháme opět ztuhnout a hotové piškotky narovnáme do krabice či na tác. Již druhý den je cukroví krásně vláčné, takže ho můžeme podávat.
Přeji dobrou chut'!