Čokoládové řezy
Výborné řezy s výraznou čokoládovou chutí! Potěší jako sváteční moučník k nedělní kávě, ale neztratí se ani na žádné oslavě.
Ingredience
Na plát (těsto) budeme potřebovat:
- 3 vejce
- 6 polévkových lžic cukru krupice
- 5 polévkových lžic hladké mouky
- 1 polévkovou lžíci kakaa holandského typu
Na krém budeme potřebovat:
- 250 g změklého másla
- 125 g čokolády (nejlépe pecičkové)
Na dohotovení budeme potřebovat:
- máslo
- 120 g čokolády (opět nejlépe pecičkové)
- 70 ml smetany ke šlehání (obsah tuku 33 %)
- Kromě toho si připravíme pečicí papír velikosti plechu a sáček s řezanou trubičkou.
Nejprve si připravíme plát (těsto):
Zapneme troubu na 220 °C a necháme ji předehřát. Do mísy dáme celá vejce a přisypeme cukr. Do menší misky nasypeme mouku a kakao a promícháme je. Vejce s cukrem šleháme do husté pěny. Vaječná hmota během šlehání zesvětlá a zvětší svůj objem. Jakmile máme vaječnou směs vyšlehanou, tak snížíme chod stroje, přidáme směs mouky s kakaem a vše krátce zamícháme. Hotovou hmotu přendáme na plech vyložený připraveným pečícím papírem a rozetřeme ji rovnoměrně nožem. Při roztírání dbáme na to, aby okraje byly silnější. Je to proto, že při pečení mají okraje tendenci se připalovat. Rozetřený plát dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 7 minut. Tento čas je jenom orientační, každá trouba peče jinak a proto je nutné ji pečlivě hlídat!
Upečený plát vytáhneme z trouby a necháme jej vychladnout. Vychladlý plát otočíme, sundáme z něj pečící papír a obrátíme jej zpět včetně papíru. Máme tedy opět papír (ale uvolněný) a na něm upečený plát. Okraje plátu ořízneme nožem a takto připravený plát podélně rozřízneme na tři stejné díly (viz. první obrázek).
Dále si připravíme krém:
Čokoládu za občasného promíchání metličkou zahříváme ve vodní lázni, až je úplně hladká a rozpuštěná (pokud používáme tabulkovou čokoládu, rozlámeme ji nejprve na malé kousky). Nenecháváme ji zahřát na zbytečně vysokou teplotu, abychom pak nemuseli dlouho čekat, až zase zchladne. Správnou teplotu čokolády poznáme tak, že když do ní namočíme prst, už nás to nepálí. Pokud je rozehřátá čokoláda teplejší, nic se neděje, za občasného míchání ji necháme vychladnout na potřebnou teplotu. Mezitím si do mísy připravíme změklé máslo a vyšleháme ho do hladka.
Když čokoláda zchladne (ale je stále ještě rozpuštěná), přidáme ji do vyšlehaného másla, a co nejrychleji ji do másla zašleháme. Pokud bychom pracovali příliš pomalu, začaly by se v krému tvořit čokoládové hrudky a krém by už nebyl pěkně hladký. Malou část krému si dáme stranou na pozdější zdobení a další malou část na potření povrchu řezů. Zbytek krému rozdělíme na dvě stejné části.
První část krému rozetřeme na položený první díl plátu, na něj položíme druhý díl, rozetřeme na něj druhou část krému a nakonec na něj položíme poslední díl plátu. Povrch a strany slepených řezů potřeme jednou z menších částí krému, které jsme si dali stranou. Takto předpřipravený moučník dáme přibližně na hodinu ztuhnout do lednice.
Recept na samotný čokoládový krém
Mezitím si připravíme polevu:
Do misky vhodné do mikrovlnné trouby nalijeme smetanu, nasypeme pecičkovou nebo nadrobno nakrájenou čokoládu a dáme ji vždy na cca 20 vteřin do mikrovlnky rozehřát. Poté vždy směs metličkou zamícháme. Tento postup opakujeme až do úplného rozpuštění čokolády.
Dokončení řezů:
Vychladlý řez položíme na stůl (podložku), nalijeme na něj polevu a nožem ji rozetřeme (viz. druhý obrázek). Takto potažený řez přeneseme na čistý tác. Poslední odloženou část krému přendáme do sáčku s trubičkou a ozdobíme jím řez podle vlastní fantazie (viz. třetí obrázek).
Řezy můžeme buď podávat rovnou, nebo je můžeme dát znovu do lednice. Výhodou této polevy je, že i po vychlazení nepraská a je stále hezky lesklá.
Přeji dobrou chut'!